SiteDeBucate » Conserve si Muraturi » Zacusca de fasole

Zacusca de fasole

Ingrediente - Zacusca de fasole

# 2 kg fasole uscata alba sau pestrita # 2 kg ardei kapia/gogosari sau combinat # 1 kg ceapa # 1 kg rosii (sau un litru de bulion) # 1 litru ulei # 1 plic pikant fix dulce/iute # 5-6 foi de dafin # 1 legatura buna de frunze de patrunjel si telina # sare, piper, cimbru, maghiran # optional 4-5 linguri de zahar
Mod de preparare - Zacusca de fasole
Face parte dintre retetele de zacusca consacrate, am pus si eu anul acesta si mi-a iesit foarte buna. Am dat in a€śzacuscarealaa€ť pentru ca ne place foarte mult si am aflat ca vine o iarna grea care se suprapune, colac peste pupaza, peste o a€ścriza continuaa€ť. La inceput nu am vrut sa pun zacusca anul acesta, dar era sa nu profit de piata surprinzator de ieftina in aceasta perioada: 1 leu kg de vinete, o promotie la fasole uscata cu 2,50 kg, morcovi si ceapa cu 99 de bani la Profi si la Kaufland.
Fasolea se spala si se pune la inmuiat, cu o seara inainte, in apa rece cat sa acopere cu vreo 10-15 cm. Se pune apoi la fiert in 5 litri de apa rece cu putina sare. Se lasa sa fiarba la foc foarte mic vreo doua ore, aveti grija sa nu se prinda. Puneti sub oala in care fierbe fasolea o plita de fonta mai groasa, daca aveti. In timp ce fierbe fasolea curatati ceapa, curatati rosiile de pielite iar ardeii cum preferati: ii curatati tocati marunt si ii puneti la prajit sau ii coaceti si ii curatati de pielite si seminte. Ceapa se toaca mare si se pune la calit in 0,5 l ulei. Cand s-a inmuiat, se adauga rosiile taiate mare, apoi ardeii caliti sau copti.
Dupa ce a fiert fasolea, scurgeti zeama, daca este cazul si puneti-o impreuna cu ceapa, rosiile si ardeii sa se racoreasca putin, pentru a le putea mixa impreuna. In timp ce mixati, adaugati restul de ulei, plikul de pikant fix, condimente, sare si piper dupa gust, eventual zahar, cine doreste. Lasati sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda, vreo 20 de minute.
Intre timp pregatiti borcanele (cele mai indicate sunt pana in 330 g), intr-o cratita cu putina apa pe fund, eventual pe un prosop de bucatarie, pusa la incins la foc mic. Cand s-au incins borcanele, umpleti-le cat mai bine cu zacusca, apoi strangeti bine capacele si dati-le la cuibul de perne pentru sterilizat, pana a doua zi. Cand s-a racit, duceti zacusca in camara. Am folosit o cratita de tuci foarte mare. Mi-au iesit 20 de borcane de 370 g. Pentru ca imi place sa fie mai csipos (picant) am pus si vreo 10 peperoni rosii pe care i-am calit impreuna cu ceapa.
Timp de preparare: 4 ore si 30 minute minute
Complexitate: redusa


Comentarii
Fii primul care adauga un comentariu

Comenteaza
Cod validare
 Trimite comentariul 
Retete similare
Review
Voteaza reteta:
Rating: 5 / 5
1 vot

Scrie propriul review
horoscopul de azi
Retete culinare Acasa | Harta Site
© 2008 Sitedebucate. All rights reserved - Reteta Zacusca de fasole
Retete recomandate
# 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z