SiteDeBucate » Dulciuri si prajituri de casa » Tort "Senzatii tari"

Tort "Senzatii tari"

Ingrediente - Tort "Senzatii tari"


Pentru blat:
5 oua
150 g zahar
3 linguri ulei
4 linguri cacao
1 praf de copt
esenta de rom
1 cana faina
Pentru blatul dungat:
4 oua
100 g zahar
2 linguri cacao
2 linguri ulei
1 lingurita praf de copt
4 linguri faina
esenta de vanilie
esenta de rom
Pentru 2 blaturi de bezea:
8 albusuri
350 g zahar
esenta de vanilie
Pentru mousse de cafea:
200 g ciocolata alba
400 ml frisca lichida
1 lingurita gelatina
3 linguri cafea solubila
Pentru crema de ciocolata:
200 g ciocolata amaruie
200 ml frisca lichida
250 g mascarpone
3 linguri coniac
Pentru decor:
100 g ciocolata cu lapte
300 ml frisca lichida
Pentru insiropat:
100 ml apa
50 g zahar
2 linguri coniac
Mod de preparare - Tort "Senzatii tari"
Blaturi de bezea:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana compozitia devine lucioasa si face turturi. Se adauga si esenta.
Se imparte compozitia in 2 si se coc 2 blaturi, in tava tapetata cu hartie de copt, la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Blaturile trebuie sa se usuce, nu sa se coaca.
Cu aceasta ocazie mi-am probat si una din tavile primite de la concursul decorix. :)
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul si esenta de rom si se adauga peste albusuri. Urmeaza apoi faina amestecata cu praful de copt si cacaoa. Se amesteca usor, sa nu se lase compozitia. Compozitai se toarna intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mediu, in jur de 30 de minute. Se face proba cu scobitoarea.
Blatul dungat:
Se procedeaza intocmai ca si la blatul de cacao.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul si se adauga peste albusuri. Urmeaza apoi faina amestecata cu praful de copt. Compozitia se imparte in 2, in una vom pune esenta de vanilie, in cealalta esenta de rom si cacaoa. Daca se ingroasa prea tare se pot pune 1-2 linguri cu lapte.
Cele 2 compozitii se pun in 2 posh-uri ( sau 2 pungi taiate la un capat) si se spriteaza cate o fasie oblica, una alba una neagra, in tava mare de aragaz, tapetata cu hartie de copt. Se coace la foc mediu, timp de 10-15 minute.
Mousse de cafea:
Gelatina se pune la hidratat in 2 linguri cu apa rece.

Ciocolata se topeste la foc mic impreuna cu 200 ml frisca lichida. Cand ajunge la punctul de fierbere se da deoparte si se amesteca pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza compozitia. Se da deoparte si se lasa la racit. Cand este calduta, se adauga gelatina si se amesteca pana aceasta se topeste. Se da la frigider pana la racirea completa, apoi se amesteca usor cu restul de frisca batuta. Se da la rece pana la montarea tortului.
Crema de ciocolata:
Se pune ciocolata la topit impreuna cu frisca lichida. Se lasa la racit, apoi se pune mascarponele si coniacul. Se mixeaza pana la omogenizare.
Blatul dungat se taie fasii, late in functie de cat de inalt aproximati ca va fi tortul. Se insiropeaza.
Blatul de cacao racit se taie in 2. Se insiropeaza.
In tava in care am copt blatul de cacao se pune un blat insiropat, apoi pe laterale fasii de blat dungate, formand un inel. Se toarna jumatate din cantitatea de mousse de cafea, se acopera cu un blat de bezea. Punem toata crema de ciocolata, acoperim cu cel de-al doilea blat de bezea. Urmeaza restul de mousse, acoperim cu cel de-al doilea blat de cacao si dam la rece pentru 2 ore.
Pentru decor, topim ciocolata cu 100 ml frisca. Omogenizam si lasam la racit. Cand este rece, amestecam cu restul de frisca batuta.
Rasturnam tortul pe un platou si ornam cu frisca ciocolatoasa.
Cam asta e tortul cu care mi-am incantat musafirii si pentru care am muncit vreo 2 zile. :))
Timp de preparare: peste 120 minute minute


Comentarii
Fii primul care adauga un comentariu

Comenteaza
Cod validare
Trimite comentariul
Retete similare
Review
Voteaza reteta:
Rating: 0 / 5
0 voturi

Scrie propriul review
horoscopul de azi
Retete culinare Acasa | Harta Site
© 2008 Sitedebucate. All rights reserved - Reteta Tort "Senzatii tari"
Retete recomandate
# 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z