SiteDeBucate » Preparate pentru Paste » Cozonaci moldovenesti

Cozonaci moldovenesti

Ingrediente - Cozonaci moldovenesti

1 kg faina buna
12 galbenusuri
250 gr unt topit
1 ling ulei
1 ling miere de albine
1 pahar de lapte
300 gr zahar pudra
coaja rasa de la o lamaie si o portocala(mai mici)
un sfert de baton de vanilie dat prin rasnita de cafea
80 gr drojdie de bere
sare
unt si pesmet pentru forma
un ou pentru uns aluatul
Mod de preparare - Cozonaci moldovenesti
Peste drojdia amestecata cu o lingurita de zahar se toarna 3 linguri de lapte caldut si 2-3 linguri de faina. Se amesteca totul batand cu lingura de lemn, se acopera si se lasa la loc cald.Aceasta se numeste maiaua. In covata (castron de lemn) speciala pentru colaci se toarna laptele clocotit peste 4 linguri de faina, amestecand rapid sa nu faca cocoloase. Se amesteca cu un servet si se lasa sa se raceasca. Cand este numai calduta se amesteca cu maiaua crescuta bine , se presara cu faina, se acopera si se lasa la crescut.Intre timp se freaca galbenusele cu zaharul in baie de aburi, pana se topeste zaharul. Asa caldut cum este, se toarna in castron, adaugand putina faina, coaja de citrice, sare si vanilia pisata. Se amesteca totul sa arate ca o pasta omogena , de consistenta smantanii. Se acopera si se lasa la crescut vreo jumatate de ora. Apoi incepe framantatul. Se adauga untul topit, uleiul incalzit si mierea incalzita si se framanta neincetat pana face basicute si se desprinde de mana (cam 45- 50 minute!). Se acopera si se lasa sa creasca de 3 ori cat a fost (2 ore). Apoi se ia cate o bucata si se aseaza in forma unsa cu unt si presarata cu pesmet. Se pune in forma aluat numai o treime, se acopera si se lasa iar sa creasca la cald, pana cand creste de aproape umple forma (o ora). Se unge apoi cu ou amestecat cu apa si se da la cuptor, la inceput la foc moale pana se umple forma, apoi la foc potrivit pana este gata (aprox o ora). Eu fac in tava de chec si cam atata las la cuptor. Cu un pai din matura, incerc sa vad daca se lipeste. Cand nu se mai lipeste, e gata. Cand il scot de la cuptor, eu nu le iau imediat din forma , ci le acopar cu un servet stropit cu sirop de zahar ars si las vreo 15 minute asa. Ii face o crusta frumoasa si dulce.Pofta buna!
Timp de preparare: 5-6 ore minute
Complexitate: avansata


Comentarii
Fii primul care adauga un comentariu

Comenteaza
Cod validare
 Trimite comentariul 
Retete similare
Review
Voteaza reteta:
Rating: 5 / 5
1 vot

Scrie propriul review
horoscopul de azi
Retete culinare Acasa | Harta Site
© 2008 Sitedebucate. All rights reserved - Reteta Cozonaci moldovenesti
Retete recomandate
# 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z