SiteDeBucate » Dulciuri si prajituri de casa » Baclava
Reteta Baclava

Baclava

Specific romanesc

Ingrediente - Baclava

500 gr foi de placinta
150 gr. unt
50 gr pesmet
400 gr miez de nuca
1 lingurita scortisoara
400 g zahar
120 g miere
800 apa
1 fiola esenta de vanilie
Mod de preparare - Baclava
Intradevar, un preparat cu specific turcesc, dar baclavaua nu rasfata la masa doar sultanul, ci si pe noi, cei care avem curiozitatea sa pregatim acest desert dulce !


Daca folositi foi congelate este obligatoriu sa le scoateti din congelator, cu cel putin doua ore inainte de a va apuca de lucru, pentru a nu se sfarma cand le ungem !

Miezul de nuca se trece prin masina de nuca.

Se face un mix din unt topit si ulei.

Punem la fiert 150 gr zahar cu apa si lasam sa scada pentru a obtine un sirop, si cand s-a racit adaugam mierea si jumatate din esenta de vanilie.

Nucile macinate le amestecam cu cealalta jumatate de esenta de vanilie, cu scortisoara si zaharul ramas, si in acest fel am dat gata si umplutura foilor.

Toate acestea fiind puse la punct putem trece rapid, la asamblarea faimoasei baclavale

ASAMBLAREA

Foile se impart in 3 parti egale iar umplutura de nuci se imparte in 2 parti egale.
Se ia o tava de teflon dreptunghiulara cam de aceeasi lungime si latime cu foile.
Se pune o foaie, se pune in tava si se unge cu mixul de ulei, se pune urmatoarea foaie, se unge si tot asa pana se termina prima treime de foi. Peste foile unse se pune jumatate din umplutura de nuci.
Se aseaza peste nuci foile din a doua treime, repetand operatia facuta cu prima treime. Se presara a doua jumatate de umplutura de nuci .
Se acopera umplutura cu ultima treime de foi unse.

Sfat:
Pastrati foile intregi pentru ultima treime!

Se acopera cu o folie de aluminiu si se da la frigider 45-50 de minute.Dupa scurgerea timpului de racire, se trece la portionarea baclavalei. Fiind un desert extrem de dulce, putem taia preparatul la dimensiuni mici: dreptunghiuri, patrate, romburi, triunghiuri etc.
Se incalzeste cuptorul foarte bine si se lasa la copt cam 25 de minute pana se rumeneste frumos.
Se toarna siropul fierbinte peste baclava imediat ce este scoasa din cuptor.

Servirea:
Se lasa la rece, pina cind nuca si pesmetul absorb bine siropul si apoi se serveste pe platouri mici sau farfuriute, alaturi de un decor la alegere.
Timp de preparare: 90 minute
Complexitate: avansata


Comentarii
mihaela (02/05/2014 17:02:35)
oare crede cineva ce spuneti? am 42 ani si stiu ce spun timpul si varsta isi spun cuvantul oricat te intretii.


Comenteaza
Cod validare
 Trimite comentariul 
Retete similare
Review
Voteaza reteta:
Rating: 4 / 5
18 voturi

Scrie propriul review
horoscopul de azi
Retete culinare Acasa | Harta Site
© 2008 Sitedebucate. All rights reserved - Reteta Baclava
Retete recomandate
# 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z